Norra Kerala / Det genuina Indien

Resan

De stora turistströmmarna, såväl de lokala som västerländska, håller sig i huvudsak i de södra delarna av delstaten. Norra Kerala är fortfarande tämligen orört av turismen och du möts av en nyfikenhet och vänlighet som oftast är helt fantastisk. Här finns inga egentliga badorter, hotellen är färre, men absolut inte sämre, och risken för att trängas med västerlänningar är marginell.

Ganesha Travels resa i norra Kerala är en resa i det genuina Indien, men med all komfort och bekvämlighet. Programmet omfattar en väl avvägd mix av natur och kulturupplevelser, stad och land, hav och strand. Hotellen är valda med omsorg, transportsträckorna är rimliga och chaufförer och guider de allra bästa. Ingen bilresa är längre än fyra timmar. Nedanstående resa omfattar två veckor men kan givetvis förkortas, förlängas och ändras helt efter önskemål. I nedanstående förslag flyger man in till Calicut International Airport och hem från Cochin.

Resan börjar i Kozikhode (eng namn Calicut) Ni möts av en chaufför på flygplatsen. Incheckning på vackert beläget förstaklasshotell strax utanför staden vid Kallai River. Härlig trädgård och pool, restaurang och ayurvediskt spa. Här har ni nu er bas i tre dagar.

 

Nästa morgon tar er chaufför er med på en sightseeing till Calicut, Keralas tredje största stad. Från antiken och fram till 1500-talet var Calicut den mest betydande handelsstaden på Malabarkusten. Här har det alltid handlats med kryddor och det är spännande att besöka den livliga SM Street och närliggande gator med grossistförsäljning av kryddor, ris och te.

Dag tre är det dags för nästa etapp på resan. Ni lämnar hotellet efter frukost och kör rakt österut mot de dimhöljda bergen i Wayanad. Ni checkar in på ett litet vildmarkshotell med ett förtjusande värdpar. Dagarna här ägnas åt naturupplevelser med bland annat besök i intilliggande kryddodlingar. En av dagarna gör ni en vilsam flottfärd ner för floden, en annan dag en härlig vandring med vildmarksguide på Chembra Peaks sluttningar. Här finns goda chanser att se både vilda apor och mängder av fåglar. Vi lägger upp ett bra program utgående från era önskemål. Från ett ganska enkelt boende reser ni vidare upp i bergen till ett teplantage för att bo på en tea bungalow under tre dygn. Det här var teplantageägarens hem under kolonialtiden och boendet är mycket ståndsmässigt med gigantiska rum och all tänkbar service. Pool i trädgården. Åt alla håll breder teodlingarna ut sig. Här finns möjlighet att vara med och plocka te, besöka tefabriken och den lilla tearbetarstaden. För den äventyrlige arrangeras både naturvandringar och mountainbikeutflykter med guide.

Efter fem dygn i bergen fortsätter resan mot kusten och staden Thallaserry. Här bor ni under en eller ett par dagar i ett magnifikt gammalt handelshus. Värden tar er med både till stadens stora matmarknad och till något av de många tempel i omgivningen där man kan uppleva den mycket speciella tempelritualen Theeyam. Från Thallaserry reser ni nu vidare längs kusten för att avsluta resan i norra Kerala med några dagars sol och bad vid en liten strand strax söder om Kannur. Stränderna här är bländande vita och turisterna är få. Närmare paradiset än så här är svårt att komma.

Efter sköna dagar vid Arabiska Havet tar ni tåget från Kannur till Cochin för att, antingen avsluta med några dygn i mysiga Fort Cochin eller resa direkt hem från Cochin International Airport.

Theyyam

Theyyam är en religiös ritual som framförs i tempel i norra Kerala. Missa inte detta när du är i Kannur eller Kasaragood.

Bo med atmosfär

I Pallakad och Mallapuram i norra Kerala finns flera brahminfamiljer, ibland av kunglig börd, som öppnat sina stora hus för turister. Har du tur får du en intressant historia på köpet; allt från maharadjor till kolonialtid och självständighet.

 • "Kerala var perfekt för vår familj med två barn, 5 och 8 år. Lagom kulturchock och mycket barnkära indier. En väl avvägd blandning av bad, kultur och upplevelser.
  Tre timmars trekking upp till toppen av Chakramoti gick bra, även för femåringen."
  Johan Norberg med familj
  Stockholm
 • "Vår resa i Norra Kerala från Kochi via Thrissur, Calicut, Kannur och Kasaragood blev en fantastisk upplevelse. Alla stopp var väl valda och med stor variation, den gav det oss fina minnen av Norra Kerala, Sydindiens pärla"
  Karin Westman
  Universitetsadjunkt

  Eva-Lena Sandström
  Specialpedagog