Södra Kerala / Från havet till bergen

Resan

De flesta turister som kommer till Kerala väljer att resa runt i den södra delen. Det är här Keralas enda två badorter finns, det är ganska korta avstånd till bergen och Keralas unika backwaterlandskap upptar en stor del av det södra låglandet. Här finns också mycket att välja på när det gäller boendet; vackra backwaterresort, små vänliga homestays, strandnära hotellanläggningar och lugna små pärlor mitt i en kaotisk stad.

Ganesha Travels rundresa i södra Kerala skräddarsys alltid efter kundens önskemål och kan varieras på många olika sätt. I förslaget nedan erbjuder vi olika slags boenden från lyx eller mellanklass till homestay med enkla rum men med värdpar som månar om gästerna på bästa sätt. Förslaget omfattar 16 dagar men kan givetvis förlängas eller förkortas efter önskemål.

 

Resan börjar i Kochi, där en engelsktalande chaufför möter på flygplatsen. Transfer till ert hotell beläget i den historiska delen av staden, Fort Cochin. Här har ni nu nästan tre hela dagar. Ganesha Travels egen rickshaw med chaufför/guide finns till hands för att ta er med på sightseeing. Han visar er den koloniala delen av Fort Cochin, tar er med till basarer, kyrkor och palats, visar er de bästa restaurangerna och den trevligaste shoppingen. Längtar ni efter att doppa fötterna i solvarm sand tar han er till den långa stranden norr om Kochi.

På morgonen den fjärde dagen hämtas ni av er chaufför, som även fungerar som guide och fixare under hela rundresan. De chaufförer vi använder är garanterat duktiga och bilarna är nya och bekväma med luftkonditionering. Ni kör nu nordost mot Keralas förnämsta tedistrikt Munnar. Resan tar omkring fem timmar inklusive stop för att njuta av utsikten samt äta en traditionell keralitisk lunch, serverad på bananblad. De första teodlingarna dyker upp strax före Munnar. Intensivt gröna täcker de sluttningarna så långt man kan se. Det är sanslöst vackert. Luften är hög och klar.

Under de tre nätterna i Munnar bor ni mitt i teplantagen i ett gammalt plantageägarhem som renoverats till ett charmfullt och unikt hotell med endast fyra rum. Känn historiens vingslag och njut av god mat och utmärkt service. Under två hela dagar i Munnar hinner ni med att prova på att plocka te med tearbeterskorna och lära er att hantera verktygen. Följ sedan med till fabriken och se hur ert egenhändigt plockade te processas innan ni som avslutning på dagen får med er teet hem. Den andra dagen gör ni en härlig vandring i bergen ovanför teodlingarna och avslutar dagen med ett besök i Munnars livliga basarer.

Nästa dag följer ni Västra Ghatsbergen söderut genom teodlingar och mäktiga kardemummaskogar till Thekkady/Periyar. Under två aktiva dagar i Thekkady besöker ni en kryddträdgård och får en guidad promenad genom odlingarna. Ni gör en tretimmars vandring i tigerreservatet och har ni tur kan ni få se både elefanter, bufflar, bison, apor och en rad andra vilda djur. Blir det en stund över finns det gott om andra aktiviteter såsom riktigt rolig shopping, en föreställning av den traditionella indiska kampsporten kalaripayattu och kanske en ayurvedisk massage. Välj mellan att bo lyx eller mellanklass de två nätter ni stannar här.

Nu är det dags att styra kosan västerut igen. Snart passerar ni genom skogar av gummiträd. Be chauffören stanna, kliv ur och titta hur träden tappas på latex.
Efter några timmars bilresa befinner ni er mitt i backwater med rasslande kokospalmer, vattenfyllda risfält och en intensiv grönska. Vid kanten av Vembanad Lake möter en liten båt som tar er på en kort tur till ett backwaterhotell beläget på en ö. En jasmindoftande blomsterkrans om halsen välkomnar gästerna till de vackra gamla palatsbyggnader som flyttats hit och konverterats till hotell.
Njut av stillheten på ön under ett par dagar, vila ut vid poolen i den vackra trädgården och tag en tur i omgivningarna med en traditionell träbåt som sakta stakas fram av en båtsman. Prova också att göra några sköna oljemassager på hotellets spa som är välkänt för sina ayurvedabehandlingar.

Dag elva är det dag att gå ombord på en av Keralas berömda husbåtar för ett dygn i backwater; 900 kilometer av floder och sjöar förbundna av kanaler i ett sagolikt vackert landskap. Risfält och byar passerar förbi när ni intar era måltider på däck. Helpension och övernattning ombord.

Morgonen efter anlöper ni hamnen där chauffören väntar på er. Nu är det dags att njuta sol och bad några dagar. Den milslånga Marari Beach, norr om Allepey, inbjuder till långa sköna promenader i solvarm sand och svalkande dopp i Arabiska Havet. Välj mellan lyxig resort, strandnära bungalows eller charmiga homestays i palmskogen. Resan kan också avslutas på Cherai Beach norr om Kochi. Här bor man nära både storstad och backwater. Hemresa från Cochin International Airport. Transfer till flygplatsen ingår i paketet.

Stränderna

Kerala ligger vid Arabiska havet och har en 60 mil lång palmkantad sandstrand, som fortfarande i huvudsak befolkas av fiskare och lokalbefolkning. Längs kusten finns ett par badorter och flera hotell och resorts. Under monsunperioden är vågorna höga och stränderna krymper. Under resten av året inbjuder de till härliga bad och långa vandringar i solvarm sand.

Shopping

Passa på att köpa med dig kryddor från Kerala; doftande kardemumma, nyskördad svartpeppar och pinfärsk kanel. Besök ett sidenvaruhus och botanisera bland tygbalarna. Ströva i basarerna och hitta udda varor; hemgjorda tvålar, sköna sjalar, handarbetade dukar och sängöverkast.

  • "Ganesha Travels program gav en otrolig känsla av att det var skapat just bara för oss. För varje etapp tänkte jag att det här måste vara det bästa jag kommer att uppleva på den här resan. Tanken på en ny resa till Kerala dök upp redan under vistelsen där."
    Moses Mattsson
    Pensionär, Luleå
  • "Vi är jättenöjda med resan som helhet, fylld av upplevelser och möten med människor, som vi tycker är det som ger oss mest. Stort tack för att ni planerat en så givande resa för oss!."
    Hans Åhl & Mauri Junes
    Sundsvall