Ayurveda- och yogaresor

Under det senaste decenniet har intresset för hälsofrågor ökat lavinartat i hela västvärlden och allt fler ser den indiska hälsoläran ayurveda som en naturlig del i ett hälsokoncept. Ordet ayurveda, betyder kunskap om livet och kan härledas till de gamla vedaskrifterna. Kropp och själ hör ihop och människan betraktas som en helhet. 

Kerala är ayurvedans hjärta. Hit kommer människor från hela världen för att genomgå kortare eller längre ayurvediska behandlingar. En del kommer för att de har sjukdomar av olika slag, men de allra flesta kommer för en rejuvenation, dvs för att stressa av, hämta nya krafter och för att må bra. En eller ett par veckor med avslappnande behandlingar i kombination med vegetarisk mat, yoga och ett behagligt klimat kan göra underverk för de flesta.

Utbudet av ayurveda i Kerala är stort. Här finns allt ifrån lyxiga spa till enkla kliniker. Kvalitén på behandlingarna, liksom priser och tillförlitlighet varierar kraftigt och det är inte helt lätt att hitta rätt bland alla erbjudande.

För att bli riktigt nöjd med sin ayurvedaresa bör man tänka igenom vad man vill ha ut av resan. Man kan få ett strikt upplägg med ett paket på minst två veckor inkluderande logi, läkarkonsultation, dagliga ayurvediska behandlingar, helpension med vegetarisk specialanpassad mat, yoga och meditation. Strikta regler kring behandlingstider, inte vara i solen, inte i onödan lämna området etc.

Man kan också välja en mindre strikt anläggning där man kombinerar vistelsen med andra upplevelser av Indien, bekvämt boende, sol och bad och lite lyx. Eller varför inte dela upp resan i en del ayurveda och en del semesterupplevelse.

Notiser
Norra_Kerala

Massage

Man behöver inte bo på ett ayurvedisk spa för att njuta av en avslappnande massage. Nästan alla hotell erbjuder ayurvedisk behandling av något slag och särskilt på turistorterna ligger klinikerna tätt.

Norra_Kerala

Yoga

Oberoende av ålder eller om man utövat yoga tidigare, är det en god idé att prova på yoga när man är i Kerala. Större hotell har ofta egen yogaterrass där både hotellets gäster och andra är välkomna. Kostnaden betalas direkt till yogaläraren. På turistorterna, särskilt Varkala och Kovalam finns gott om yogalärare som erbjuder drop-in eller kurser för nybörjare, alternativt avancerade. Prova yoga och det är stor risk att bli fast! Under flera år stod Ganesha Travel som arrangör för yogaresor i Kerala. Vi hade då med oss en lärare från Sverige som tog med sig sin egen grupp. Om man är med i en yogagrupp härhemma, eller är yogainstruktör, och tycker det skulle vara intressant att resa till Kerala med deltagare från gruppen så kan vi förmedla kontakter i Kerala.