Norra resan

Under senare år har Ganesha Travels rundresor i norra Kerala blivit allt fler. Den här delen av Kerala är mindre exploaterad än den södra. Här finns inga egentliga badorter, hotellen är färre, men absolut inte sämre, och risken för att trängas med andra turister är marginell. Bästa resan någonsin, brukar våra gäster säga.

Nedanstående resa i norra Kerala omfattar två veckor men kan förkortas, förlängas och ändras efter önskemål och förutsättningar.

Programmet erbjuder en mix av natur- och kulturupplevelser, husbåt i backwater, stad och landsbygd, hav och strand. Hotellen är valda med omsorg, transportsträckorna är rimliga och chaufförer och guider de allra bästa. Ingen bilresa är längre än fyra timmar. I nedanstående förslag flyger man in till Calicut och hem från Cochin.

Resan börjar i Calicut. Ni möts av en chaufför på flygplatsen. Incheckning på vackert beläget förstaklasshotell strax utanför staden vid Kallai River. Härlig trädgård och pool, restaurang och ayurvediskt spa. Här har ni er bas i två dagar.

Nästa morgon tar er chaufför er med på en sightseeing till Calicut, Keralas tredje största stad. Från antiken och fram till 1500-talet var Calicut den mest betydande handelsstaden på Malabarkusten. Idag är Calicut en viktig knutpunkt för hela norra Kerala. Här kan du strosa runt i basarerna på SM Street, njuta det goda mapillaköket på en lokal restaurang, uppleva folklivet och förundras över den genuint välkomnade atmosfären. Västerlänningarna är få och nyfikenheten är stor, men du är alltid välkommen.

Dag tre är det dags för nästa etapp på resan. Ni lämnar hotellet efter frukost och kör rakt österut mot de dimhöljda bergen i Wayanad. Ni checkar in på ett litet vildmarkshotell med ett förtjusande värdpar. Stora rum med utsikt över djungeln, apor och fåglar. God hemlagad mat i värdparets matsal. Första dagen besöker  ni kryddodlingarna och beger er ut på en vilsam flottfärd ner för floden. Nästa dag en vandring med vildmarksguide på Chembra Peaks sluttningar. Vi lägger upp ett bra program utifrån från era önskemål och förutsättningar.

Från ett ganska enkelt boende reser ni vidare upp i bergen till ett teplantage. Här checkar ni in i den forne teplantageägarens bungalow, numera konverterad till hotell. Boendet är kolonialt ståndsmässigt med gigantiska rum och all tänkbar service. Pool i trädgården. Åt alla håll breder teodlingarna ut sig. Här får ni vara med och plocka te, besöka tefabriken och strosa runt i den lilla tearbetarstaden. Vandringar i teplantagen och utflykter med mountainbike arrangeras för dem som vill. Alltid med jättebra guider.

Efter alla äventyr i bergen fortsätter resan mot kusten och några dagars sol och bad vid en liten strand strax söder om Kannur. En bungalow med utsikt över Arabiska havet, en hängmatta mellan palmerna, ljuvliga bad och få turister. Närmare paradiset än så här är svårt att komma. En av kvällarna beger ni er till ett tempel för att uppleva tempelritualen Theyyam, speciell för norra Kerala.

Dag nummer tolv  fortsätter ni resan norrut, cirka två timmar, till till byn Nileswaram i Kasargood där ni checkar in på en husbåt, en ombyggd risbåt, kettulavalam. Under ett dygn glider ni nu runt i Valiyaparamba backwater, uppkallat efter ön med samma namn. Häruppe är husbåtsturismen fortfarande i sin linda och lika  magiskt rofylld som den var i södra Kerala för tjugo år sedan. Husbåten har två rum, tre personal och alla måltider ingår. Övernattning på båten, som ankrar i floden för natten.

När husbåten kommer iland väntar er chaufför vid kajen. Han kör er till närmaste järnvägsstation där ni tar tåget till Cochin för att avsluta med några dygn i mysiga Fort Cochin eller resa direkt hem från Cochin International Airport.

Notiser
Norra_Kerala

Vandringar i Calicut

För den som är intresserad av historia och byggnadskultur rekommenderar vi en stadsvandring med guide i Calicut. Följ spåren efter de sexhundra år som Calicut styrdes av de kungliga zamorinerna, vandra genom de äldsta muslimkvarteren med uråldriga moskéer och influenser av främmande kulturer eller följ med på en tur till den en gång så rika hamnen där kryddorna lastades på skeppen. Kontaktuppgifter och mer information finns i guideboken Kerala Sydindiens pärla (2019)

Norra_Kerala

Theyyam

Theyyam är en religiös ritual, som framförs i templen på Malabarkusten. Ritualen innebär att gudarna tar över dansarens kropp för att sedan drivas ut i en spektakulär dans, med eller utan eld, med eller utan offer av levande djur. Från december till och med april kan man se Theyyam dagligen i olika tempel i Kannur och Kasaragood. Hotellen känner till var och när och hjälper till med att ordna skjuts. Missa det inte.