Norra Kerala

Under senare år har allt fler resenärer hittat till norra Kerala. Den här delen av delstaten är mindre exploaterad än den södra. Här finns inga egentliga badorter, hotellen är färre, men absolut inte sämre, och risken för att trängas med andra turister är marginell. 

Här ger vi ett förslag på en rundresa man kan göra om man vill se norra Kerala. 

Resan blir abslout roligast om man mixar natur- och kulturupplevelser, stad och landsbygd, hav och strand. Det finns ett bra urval av hotell  och transportsträckorna är rimligt långa. Chaufförer och guider kan man förboka, antingen genom hotellen eller en resebyrå i Kerala. Vi rekommenderar gärna the Travel Planners i Trivandrumwww.keralatourpackages.comDet är en pålitlig resebyrå som kan hjälpa till med bokning av hotell, transporter/chaufförer och guider.

Om man väljer att börja sin resa i norra Kerala är det lättast att flyga in till Calicut. Hittills har det varit svårt att hitta bekväma flygförbindelser till Europa från Calicut så därför är det bättre att boka hemresan från t ex Cochin. Alla internationella reguljärflyg till och från Kerala mellanlandar i gulfländerna.

Calicut har en rad bra hotell i olika prisnivåer. Det är Keralas tredje största stad och väl värd ett par dagars sightseeing. Från antiken och fram till 1500-talet var staden den mest betydande handelsstaden på Malabarkusten. Idag är Calicut en viktig knutpunkt för hela norra Kerala. Här kan man strosa runt i basarerna på SM Street, njuta det goda mapillaköket på en lokal restaurang, uppleva folklivet och förundras över den genuint välkomnade atmosfären. Västerlänningarna är få och nyfikenheten är stor, men man känner sig alltid välkommen.

I Calicut klarar man sig bra utan egen bil men om man ska upp i bergen rekommenderar vi bil med chaufför. Rakt österut ligger de dimhöljda bergen i Wayanad. Häruppe finns det gott om både små och stora, billiga eller lyxiga vildmarkshotell att välja mellan. Alla hotell har antingen egna vildmarksguider eller kallar in guider utifrån. Upplev en vandring på Chembra Peaks sluttningar, en vilsam flottfärd på floden, besök i nationalparker och i väldoftande krydd- och kaffeplantager. 

Längre upp i bergen ligger teplantagen. Riktigt nöjd blir man om man bokar in sig på Parison Plantation Experiences. Här bor man kungligt med utsikt över de milsvida gröna tefälten. Parison Tea Estate ligger strax nordväst om staden Manathavadu i norra Wayanad. Hotellet är inrymt i den forne teplantageägarens bungalow, kolonialt ståndsmässigt med gigantiska rum och all tänkbar service. Pool i trädgården. Åt alla håll breder teodlingarna ut sig. Här får man vara med och plocka te, besöka tefabriken och strosa runt i den lilla tearbetarstaden. Vandringar i teplantagen och utflykter med mountainbike arrangeras för dem som vill. Guider från hotellet. 

Efter alla äventyr i bergen kan man behöva lite sol och bad. Bäst är de många korta stränderna strax söder om Kannur. Här finns flera homestays och små hotell att välja mellan, en favorit är Chera Rocks 14 kilometer söder om staden Kannur, just på udden där stränderna Kizhunna Beach och Ezhara Beach möts.  En bungalow med utsikt över Arabiska havet, en hängmatta mellan palmerna, ljuvliga bad och få turister. Närmare paradiset än så här är svårt att komma. En av kvällarna bör man absolut besöka ett tempel för att uppleva tempelritualen Theyyam, speciell för norra Kerala. Oberoende av var man bor hjälper värdfolket att arrangera.

Att åka tåg i Indien är någonting alldeles extra. Det ska man absolut göra om man har möjlighet. Vi föreslår att man tar tåget från Kannur till Cochin. Avsluta resan med ett par dagar i mysiga Fort Cochin och flyg sedan hem från Cochin International Airport.

Beträffande val av hotell och aktiviteter under hela resan finns bra tips och information i guideboken Kerala, Sydindiens pärla.

Notiser
Norra_Kerala

Vandringar i Calicut

För den som är intresserad av historia och byggnadskultur rekommenderas en stadsvandring med guide i Calicut. Följ spåren efter de sexhundra år som Calicut styrdes av de kungliga zamorinerna, vandra genom de äldsta muslimkvarteren med uråldriga moskéer och influenser av främmande kulturer eller följ med på en tur till den en gång så rika hamnen där kryddorna lastades på skeppen. Kontaktuppgifter och mer information finns i guideboken Kerala Sydindiens pärla.

Norra_Kerala

Theyyam

Theyyam är en religiös ritual, som framförs i templen på Malabarkusten. Ritualen innebär att gudarna tar över dansarens kropp för att sedan drivas ut i en spektakulär dans, med eller utan eld, med eller utan offer av levande djur. Från december till och med april kan man se Theyyam dagligen i olika tempel i Kannur och Kasaragood. Hotellen känner till var och när och hjälper till med att ordna skjuts. Missa det inte.