Södra resan

Många turister som kommer till Kerala väljer att resa runt i den södra delen. Här ligger Keralas enda två badorter, Kovalam och Varkala. Här ligger också Munnar, det mest kända tedistriktet samt tigerreservatet Periyar Wild Life Sanctuary. En stor del av det södra låglandet upptas av Keralas unika backwaterlandskap. Södra Kerala har mycket att välja på när det gäller boendet; vackra backwaterresort, små vänliga homestays, strandnära hotellanläggningar och lugna små pärlor mitt i en kaotisk stad. Ganesha Travels rundresa i södra Kerala skräddarsys alltid efter kundens önskemål och kan varieras på många olika sätt. I förslaget nedan erbjuder vi olika slags boenden från lyx eller mellanklass till homestay med enkla rum men med värdpar som månar om gästerna på bästa sätt. Förslaget omfattar 16 dagar men kan förlängas eller förkortas efter önskemål.

Resan börjar i Kochi, där en engelsktalande chaufför möter på flygplatsen. Transfer till ert hotell beläget i den historiska delen av staden, Fort Cochin. Här har ni nu nästan tre hela dagar. Ganesha Travels egen rickshaw med chaufför/guide finns till hands för att ta er med på sightseeing. Han visar er den koloniala delen av Fort Cochin, tar er med till basarer, kyrkor och palats, visar er de bästa restaurangerna och den trevligaste shoppingen. Längtar ni efter att doppa fötterna i solvarm sand tar han er till den långa stranden norr om Kochi.

På morgonen den fjärde dagen hämtas ni av er chaufför, som även fungerar som guide och fixare under hela rundresan. De chaufförer vi använder är garanterat duktiga och bilarna är nya och bekväma med luftkonditionering. Ni kör nordost mot Keralas förnämsta tedistrikt Munnar. Resan tar omkring fem timmar inklusive stop för att njuta av utsikten samt äta en traditionell keralitisk lunch, serverad på bananblad. De första teodlingarna dyker upp strax före Munnar. Intensivt gröna täcker de sluttningarna så långt man kan se. Det är sanslöst vackert. Luften är hög och klar.

Under tre nätter i Munnar bor ni antingen lyx eller budget, i en kolonial Tea bungalow som konverterats till hotell eller i ett enklare vildmarkshotell. Häruppe finns mycket att välja mellan. Under dagarna i Munnar hinner ni vandra i teplantagen med guide, vara med och plocka te, besöka en tefabrik och strosa i Munnars livliga basarer. För den fågelintresserade är Munnar ett eldorado och för den som gillar utmaningar finns mountainbike och bergsbestigning. Alla aktiviteter har utmärkta guider, som bokas av oss. Från Munnar följer ni Västra Ghatsbergen söderut genom teodlingar och mäktiga kardemummaskogar till Thekkady/Periyar, mest känt för tigerreservatet Periyar Wild Life Sanctuary. Under två fullmatade dagar besöker ni en kryddträdgård och får en guidad promenad genom odlingarna. Ni gör en tretimmars vandring i reservatet och har ni tur kan ni få se både elefanter, bufflar, bison, apor och en rad andra vilda djur. Blir det en stund över finns det gott om andra aktiviteter såsom riktigt rolig shopping, en föreställning av den traditionella indiska kampsporten kalaripayattu och kanske en ayurvedisk massage. Välj mellan att bo lyx eller mellanklass de två nätter ni stannar här.

Nu är det dags att styra kosan västerut nerför Västra Ghatsbergens sluttningar. Vägen går genom skogar av gummiträd. Be chauffören stanna, kliv ur och titta hur träden tappas på latex.

Efter fyra timmar når ni låglandet med rasslande kokospalmer, vattenfyllda risfält och en intensiv grönska. Vid kanten av Vembanad Lake möter en  båt som tar er på en kort tur till  ön som ligger mitt i sjön. En jasmindoftande blomsterkrans om halsen välkomnar gästerna till de vackra gamla palatsbyggnader som flyttats hit och konverterats till hotell.

Njut av stillheten på ön under ett par dagar, vila ut vid poolen i den vackra trädgården. Följ med på en tur i omgivningarna med en traditionell träbåt som sakta stakas fram av en båtsman. Prova också att göra några sköna oljemassager på hotellets spa som är välkänt för sina ayurvedabehandlingar.

Dag elva går ni ombord på en av Keralas berömda husbåtar för ett dygn i backwater; 900 kilometer av floder och sjöar förbundna av kanaler i ett sagolikt vackert landskap. Risfält och byar passerar förbi när ni intar era måltider på däck. Helpension och övernattning ombord.

Morgonen efter anlöper ni hamnen där chauffören väntar på er. Dags att njuta sol och bad några dagar. Den milslånga Marari Beach, norr om Allepey, inbjuder till långa sköna promenader i solvarm sand och svalkande dopp i Arabiska Havet. Välj mellan lyxig resort, strandnära bungalows eller charmiga homestays i palmskogen. Resan kan också avslutas på Cherai Beach norr om Kochi. Här bor man nära både storstad och backwater. Hemresa från Cochin International Airport. Transfer till flygplatsen ingår i paketet.

Notiser
Norra_Kerala

Homestay

Ett homestay innebär att du bor hemma hos en familj, som upplåtit ett eller flera rum för turister. Oftast ingår alla måltider, frun lagar maten och man äter tillsammans. I Kerala finns mer än tusen homestays, som certifierats av turistmyndigheterna. Variationen är stor, från enkla bondgårdar på landet till luxuöst inredda hus där värdfamiljen bosatt sig en bit ifrån. Att bo i homestay är ett bra sätt att lära känna den lokala kulturen. Ganesha Travel har bra koll på de bästa.

Norra_Kerala

Stränderna

Kerala ligger vid Arabiska havet och har en 60 mil lång palmkantad sandstrand, ännu ganska oexploaterad och i huvudsak befolkad av fiskare och lokalbefolkning. I  Kerala finns bara två egentliga badorter; Kovalam och Varkala. Vid många stränder, både i södra och norra Kerala, har det under senare år vuxit upp såväl homestays som exklusiva resort.

Shopping

Passa på att köpa med dig kryddor från Kerala; doftande kardemumma, nyskördad svartpeppar och pinfärsk kanel. Besök ett sidenvaruhus och botanisera bland tygbalarna. Ströva i basarerna och hitta udda varor; hemgjorda tvålar, sköna sjalar, handarbetade dukar och sängöverkast.