Södra Kerala

Många turister som kommer till Kerala väljer att enbart resa runt i den södra delen. Här ligger Keralas enda två egentliga badorter, Kovalam och Varkala. Här ligger också Munnar, det mest kända tedistriktet, samt tigerreservatet Periyar Wild Life Sanctuary. En stor del av det södra låglandet upptas av Keralas unika backwaterlandskap. Södra Kerala har mycket att välja på när det gäller boendet; vackra backwaterresort, små vänliga homestays, strandnära hotellanläggningar eller kanske vill man bo mitt i en kaotisk stad. Att testa lite av varje kan vara ett bra sätt lära känna Kerala. De flesta som reser för första gången till Kerala brukar stanna ett par veckor. Kortare än så rekommenderar vi inte. Det behövs lite tid att landa och lära känna den indiska kulturen.

Många inleder sin resa i Kochi (eng. Cochin). Här bör man ha ett förbokat hotell, gärna i den historiska delen av staden, Fort Cochin. Det är hit turisterna brukar komma först och här finns det också mycket att se och göra. Många rickshawförare här pratar bra engelska och kan oftast guida i den koloniala delen av Fort Cochin. En bra rickshawförare kan ta er med till basarer, kyrkor och palats, visa de bästa restaurangerna och, om ni vill, den trevligaste shoppingen. Längtar man efter att doppa fötterna i solvarm sand kan han köra till den långa stranden Cherai Beach norr om Kochi.

På en tvåveckorsresa i södra Kerala hinner man också göra en tur upp i Västra Gathsbergen. Bil hyrs alltid inklusive chaufför. I Fort Cochin finns flera resebyråer som kan tillhandahålla chaufförer som också, med lite tur, kan fungera som guide och fixare under en rundresa. Resan upp till Munnar tar omkring fem timmar inklusive stop för att njuta av utsikten samt kanske äta en traditionell keralitisk lunch. De första teodlingarna dyker upp strax före Munnar. Intensivt gröna täcker de sluttningarna så långt man kan se. Det är sanslöst vackert. Luften är hög och klar.

I Munnar finns gott om hotell. Nästan alla ligger lite utanför själva staden Munnar. I Old Munnar finns fortfarande gott om billiga små hostel. Uppe i teodlingarna håller hotellen en högre standard och utsikten är oftast bedövande vacker. Man bör stanna minst tre nätter i Munnar för att hinna med både besök på teplantage och att göra en vandring med guide ovanför teodlingarna, kanske plocka te, fågelskåda eller bara strosa i Munnars livliga basarer. I både Munnar Town och i Old Munnar finns turistbyråer som har bra guider antingen man vill ha rejäla utmaningar eller bara strosa bland tebuskarna. Att själv ge sig ut i plantagen är inte tillåtet. 

Från Munnar följer man sedan Västra Ghatsbergen söderut genom teodlingar och mäktiga kardemummaskogar till Thekkady/Periyar, mest känt för tigerreservatet Periyar Wild Life Sanctuary. Väl där ska man inte missa att besöka en kryddträdgård och få en guidad promenad genom odlingarna. En tretimmars vandring i reservatet bör man heller inte missa. Guide är obligatoriskt. Har man tur kan man få se både elefanter, bufflar, bison, apor och en rad andra vilda djur. Blir det en stund över finns det gott om andra aktiviteter såsom riktigt rolig shopping, en föreställning av den traditionella indiska kampsporten kalaripayattu och kanske en ayurvedisk massage. Alla aktiviteter i Peryiar/Thekkady kan bokas på i princip vartenda hotell.

Efter några dagar i bergen är det dags att styra kosan västerut nerför Västra Ghatsbergens sluttningar. Vägen går genom skogar av gummiträd. Be chauffören stanna, kliv ur och titta hur träden tappas på latex.

Efter fyra timmar når man låglandet med rasslande kokospalmer, vattenfyllda risfält och en intensiv grönska. Vid kanten av Vembanad Lake ligger Allepey, hjärtat i backwater. Här ligger husbåtarna på rad. Om man hyr båt direkt vid kajen ska man ta god tid på sig. Kvaitetén är högst skiftande. Detta till trots tycker många att ett dygn på husbåt är en av resans höjdpunkter; 900 kilometer av floder och sjöar förbundna av kanaler i ett sagolikt vackert landskap. Risfält och byar passerar förbi medan man intar sina måltider på däck. Helpension och övernattning ombord.

Om man vill avsluta resan i södra Kerala med sol och bad några dagar rekommenderar vi gärna Marari Beach, norr om Allepey. Den milslånga stranden inbjuder till långa sköna promenader i solvarm sand och svalkande dopp i Arabiska Havet. Räkna med två timmars transfer till flygplatsen.

Notiser
Norra_Kerala

Homestay

Ett homestay innebär att man bor hemma hos en familj, som upplåtit ett eller flera rum för turister. Oftast ingår alla måltider, frun lagar maten och man äter tillsammans. I Kerala finns mer än tusen homestays, som certifierats av turistmyndigheterna. Variationen är stor, från enkla bondgårdar på landet till luxuöst inredda hus där värdfamiljen bosatt sig en bit ifrån. Att bo i homestay är ett bra sätt att lära känna den lokala kulturen.

Norra_Kerala

Stränderna

Kerala ligger vid Arabiska havet och har en 60 mil lång palmkantad sandstrand, ännu ganska oexploaterad och i huvudsak befolkad av fiskare och lokalbefolkning. I Kerala finns bara två egentliga badorter; Kovalam och Varkala. Vid många stränder, både i södra och norra Kerala, har det under senare år vuxit upp såväl homestays som exklusiva resort.

Shopping

Passa på att köpa kryddor från Kerala; doftande kardemumma, nyskördad svartpeppar och pinfärsk kanel. Besök ett sidenvaruhus och botanisera bland tygbalarna. Ströva i basarerna och hitta udda varor; hemgjorda tvålar, sköna sjalar, handarbetade dukar och sängöverkast.